Tekstil ve deri kimyasalları
Deterjan ve kozmetik kimyasalları
Gıda ve ketkı kimyasalları
Arıtma ve su şartlandırma kimyasalları
Metal kimyasalları
Kimyasal Adı : Amonyak Tuzu, Nişadır
Kimyasal Formülü : NH4Cl
Görünümü : Beyaz Kokusuz Higroskopik Tozdur.
Ambalaj Şekli : 25 Kg lık Çuvallarda
Tanımı ve Kullanımı :
Doğada volkanik bölgelerde oluşur. Amonyum klorürü sentetik olarak üretmek kolaydır, çoğunlukla diğer endüstrilerde bir yan ürün olarak oluşturulur. Özellikle sodyum karbonat üretiminde amonyak soda prosesinde bir yan ürün olarak elde edilir. Suda kolaylıkla çözünür, kolaylıkla hafif asidik çözelti oluşturur. Amonyak kaynağı olarak kullanılabilir. Amonyum perklorat üretiminde kullanılır. Sığırlar için yem desteği olarak, saç şampuanlarında, tekstil baskıda, plywood bağlayan tutkallarda, mayalar için besleyici ortamda bir bileşen, temizleme ürünlerinde kullanılır ve ayrıca öksürük ilacında kullanım alanı bulur. Diğer uygulamaları; kuru pilde elektrolit olarak, çinko kaplama ve kalaylamada dekapajlama ajanı olarak, metallerden oksit kaplamaları ayırmak için lehimleme akışları olarak ve lehimlerin yapışmasını iyileştirme olarak sıralanabilir.,
Kullanım Alanları
Görünümü : Beyaz, katı higroskopik tozdur.
Kimyasal adı : E500, Soda, soda kristali, soda külü,
Kimyasal Formülü : Na2CO3
Ambalaj Şekli : 50 Kg Torba
Özellikleri :
Karbonik asidin sodyum tuzudur. E500
Tanımı ve Kullanım Alanları :
20 ˚C deki suda 30gr/100 ml çözünür. Havuz suyunun pH değerinin yükseltir ve içindeki yüksek orandaki alkali maddeler sebebiyle havuzdaki asidik bileşenleri nötralize eder. Tüm alkali metal tuzlarının sanayi açısından kuşkusuz en önemlisidir. Bu bileşik belirli deniz bitkilerinde ve bazı kayalarda mineral halinde bulunur. Yatakları Afrika ve Asya’dadır. Günümüzde sodyum karbonat üretimi için kullanılan Solvay metodunda doymuş sodyum klorür çözeltisi, önce amonyakla daha sonra da karbondioksitle işlem görür ve bu yolla üretilen sodyum karbonata Solvay sodası denir.
Kullanım Alanları
Çamaşır ve özellikle tüllerin beyazlatılmasında kullanılır. Sodyum karbonat sularda sertlik yapan iyonları karbonat halinde çöktürüp ortamdan uzaklaştırır. Bu şekilde çamaşır makinelerinde yumuşatıcı olarak kullanılır.
Cam üretiminde kullanılan en önemli kimyasaldır. Kumla soda birleştirilerek çok yüksek ısıya yükseltilir ve aniden soğutulur. Bu şekilde cam üretilir.
Tekstil sektöründe reaktif boya kullanıldığında sodyum karbonat boya ve lif arasındaki bağı oluşturmak için kullanılır.
Gıda katkısı olarak asit düzenleyici, anti-caking ajanı ve stabilizatör olarak görev yapar. Şerbet tozu üretiminde kullanılır.
Tuğla yapımında ıslatma ajanı olarak görev yapar, bu şekilde kil extrude edilirken daha az suya ihtiyaç olur.
Diş macunlarında köpük ajanı olarak kullanılır. Sürtünme yaratır ve ağız pH ını yükseltir
Ascorbutina, , Secorbate; 3-Keto-Lgulofuranolactone; L-Ascorbic Acid
Kimyasal Adı : Vitamin C, Ascorvit, Vicomin C, Acorbate,
Kimyasal Formülü : H2C6H6O6
Görünümü : Kristal,Toz Beyaz Renkte
Ambalaj Şekli :25 Kg Çuvallarda
Tanımı ve Kullanım Alanları :
C vitamini, askorbik asit olarak da bilinir, suda eritilebilen ve birçok görevi olan vitamin. Çoğu hayvanlar ve bitkiler, kendi C vitaminlerini glukozdan üretebilirler. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar.
Askorbik asit bir monosakkarit türevi olup yapıca glikoza ve diğer altı karbonlu monosakkaritlere benzer. Renksiz, beyaz, dikdörtgen kristallerdir. Çok hafif özel bir kokusu vardır. Ekşi tatta ve asit reaksiyondadır. Optikçe aktiftir. Polarize ışığı sağa çevirir. Asetonda çok zor çözünür. Eter, petrol eteri, benzen, kloroform ve yağlarda çözünmez.C vitamini kimyasal olarak askorbik asidin ışığı sola döndüren enantiyomeridir. Ticari C vitamini genelde askorbik asit kristallerinden veya askorbik asidin kalsiyum veya sodyum tuzlarından oluşmaktadır.C vitamini (askorbik asid) omurilik, akciğer ve göz gibi pek çok hayvansal dokunun sulu bölümlerinde oldukça yüksek yoğunlukta (milimolar ve üstü) bulunur.
C vitamininin kesin ölçümü hem onun biyokimyasal hem de farmakokinetik özellikleri için zorunludur. Biyolojik sistemlerde askorbik asidin rolü, C vitamininin fonksiyon ve gerekleri iki faktörle birlikte ele alınmalıdır: Birincisi, C vitamininin hem antioksidan hem de bir enzim kofaktörü olarak hareket etme yeteneği dahil biyokimyasal özellikleridir. İkincisi, bağırsakta emilmeyi, serum konsantrasyonunu, hücresel dağılımı, kullanım ve dışarı atılımını içeren farmakokinetiğidir.
Askorbik asit bütün canlı dokularda bulunur. Doğada çok yaygın şekilde bulunan bu vitaminin en zengin kaynaklarını taze meyve ve sebzeler oluşturur. Meyveler arasında en çok askorbik asit içerenler; limon, portakal, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve frenk üzümüdür. Elma, armut ve erik ise bunlara göre daha az miktarda askorbik asit içerir. Bu meyvelerden özellikle sitrus meyveleri (limon, portakal, greyfurt), kivi ve domatesin dış kısımları (kabuk) askorbik asit bakımından zengindir.
Sebzeler, özellikle kuşburnu, karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, tere, maydanoz ve yer elması askorbik asit bakımından en zengin kaynaklardandır.
Kullanım Alanları
Kimyasal Adı : Copper Sulphate / Blue vitriol; Copper (II) Sulfate Pentahydrate
Görünümü : Mavi Kokusuz
Kimyasal Formülü : CuSO4
Ambalaj Şekli : 25 Kg. Lık Torbalarda
Tanımı ve Kullanım Alanları :
Bakır (II) sülfat pentahidrat eritmeden önce parçalanır . 63 ° C’de (145 ° F) ısıtma üzerine iki su molekülünü kaybeder, bunu iki tane daha 109 ° C’de (228 ° F) ve son su molekülünü 200 ° C’de (392 ° F) takip eder. [14] [15] Tetraakuopperin (2+) parçalanmasıyla dehidratasyon devam eder, iki karşıt aqua grubu bir diyakoper (2+) parçası vermek üzere kaybolur. İkinci dehidrasyon aşaması, son iki aku grubu kaybolduğunda gerçekleşir. Tamamı dehidrasyon, bağlanmamış su molekülü kaybolduğunda gerçekleşir. 650 ° C (1,202 ° F), bakır (II) sülfat haline parçalanır bakır (II) oksit (CuO) ve kükürt trioksit (SO 3 ).
Bakır sülfat, göztaşı olarak da bilinen mavi ve kokusuz bir maddedir. Bakır sülfat, bakır metali sıcak konsantre sülfürik asit veya seyreltik sülfürik asit ile oksitleriyle muamele etmek suretiyle endüstriyel olarak üretilir . Laboratuvar kullanımı için genellikle bakır sülfat satın alınır. Bakır sülfat aynı zamanda havada yavaşça düşük dereceli bakır cevheri sızıntısı ile üretilebilir; Süreci hızlandırmak için bakteriler kullanılabilir.
Ticari bakır sülfat genellikle yaklaşık% 98 saf bakır sülfattır ve az miktarda su içerebilir. Susuz Bakır sülfat, kütlenin yüzde 39.81 bakır ve yüzde 60.19 sülfattır ve mavi, sulu formunda, kütlece% 25.47 bakır,% 38.47 sülfat (% 12.82 kükürt) ve% 36.06 sudur. Büyük kristaller (10-40 mm), küçük kristaller (2-10 mm), kar kristalleri (2 mm’den az) ve rüzgâr temizleyici toz (0,15 mm’den az) kullanımına göre dört çeşit kristal boyutu sağlanmıştır.K
Kullanım Alanları
Görünümü : Kristal,Toz Beyaz Renkte
Kimyasal Adı: Borik Asit
Kimyasal Formülü : H3BO3
Ambalaj Şekli: 25 Kg Çuvallarda
Tanımı ve Kullanım Alanları : Borik asit, aynı zamanda borasis asit, ortoborik asit ya da acidyum boryum; genellikle antiseptik, böcek ilacı ve koku gidericilerde kullanılan beyaz kristal renkli, suda çözünen bir inorganik asit. İlk olarak Wilhelm Homberg tarafından bulunmuş olup, sülfürik asidin yan ürünü olarak ortaya çıkmıştır.
Kolemanitten borik asit üretimi
Türkiye’de borik asit, kolemanitten üretilmektedir. Üretimi Etibank yapmaktadır. Üretim prosesi temelde, kolemanitin sülfürik asit ile reaksiyonu sokulmasından ibarettir. Aşağıda gösterildiği gibi, reaksiyon sonucu jips ve borik asit oluşur. Üretim sırasında oluşan jips, çevre kirlilğine sebep olmaktadır.
Ca2B6O11.5H2O + 2H2SO4 + 6H2O → 2CaSO4. 2H2O + 6H3BO3
Üretimde öncelikle, kolemanitin boyutu <0,2 mm olacak şekilde, değirmenlerde öğütülür. Öğütülmüş kolemanit, sülfürik asitle reaksiyona sokularak çözeltiye alınır. Bu reaksiyon 80-100 oC’de gerçekleşir.
Filtrasyon
Kolemanit asitle çözeltiye alındıktan sonra, kimyasal reaksiyon sebebiyle jips çamuru oluşmaktadır. Bu jipsin ortamdan uzaklaştırılması için çözeltiyi basınçlı filtrelerle süzmek gerekir. Bu amaçla, iki aşamalı süzme yapılır. İlk aşamada tüm çözelti 15-20 dk. boyunca süzülür. İlk aşamadan geçmiş olan süzüntü, ikinci aşamada ise başka bir basınçlı filterede 3 saate yakın süzülür. Bu aşamalar sonucunda elde edilen jips çamuru artık havuzuna gönderilir.
Kristalizasyon
Filtrasyon sonrası elde edilen kolemanit çözeltisi, sabit bir debi ile kristalizatöre beslenir. Kristalizatöre gelen çözelti, özel spreylerle püskürtülerek, kristalizatöre yayılır. Bu şekilde, oluşan kristallerin boyutu arttırılarak, işlemin daha verimli devam etmesi sağlanmış olur. Kristal boyutlarının etkilendiği faktörler ise:
Beslenen çözeltinin yoğunluğu
Çözelti içindeki katılar
Besleme hızı
Santrifüj Çözelti kristalizatöre 80-90 oC sıcaklıkta girdikten sonra 40-45 oC sıcaklıkta çıkarak santrifüje beslenir. Santrüfüjde, çözelti kristalleriden ayrılır.
Kurutma
Santrifüjden çıkan kristaller bir miktar nemlidir. Ürün bu şekilde nemliyken satışa sunulamaz. Bu amaçla, akışkan yataklı kurutucularla kurutulması gerekmektedir. Bu tür kurutucularda, dışarıdan alınan hava, belli bir sıcaklığa kadar ısıtıldıktan sonra, kurutucu içine döşenmiş olan malzemeye alttan verilir.
Kurutucudan çıkan ürün torbalanarak satılır.
Kulanım Alanları
Görünümü : Renksiz Sıvı Haldedir.
Kimyasal Adı : E260, Sirke Asidi, Etanoik Asit
Kimyasal Formülü : CH3COOH
Ambalaj Şekli : 60 kg. lık Bidonlarda, 1 Tonluk Konteynerlarda
Tanımı ve Kullanım Alanları :
Sanayide biyolojik ve sentetik yollar ile imal edilir. Tuz ve esterine asetat denir. Suda tamamen çözünür. Zayıf bir asittir. Asetik asidin glasiel asetik asit türü % 99,5 saf asetik asit içermektedir. Asetik asidin bu % 99,5’lik glasiel formu 17°C’de katılaşır ve kristalimsi buz taneciklerine benzer bir yapı oluşturur.
Kullanım Alanları
Görünümü : Sıvı kendine has kokusu.
Kimyasal Adı : AmmoniaAqueous; AquaAmmonia; Ammonia TS
Kimyasal Formülü : NH3
Ambalaj Şekli : 57 Kg Bidonlarda,20 Ton Dökme, 900 Kg IBC lerde
Tanımı ve Kullanım Alanı :
Azot atomu ve hidrojen atomundan oluşan renksiz ve keskin ve hoş olmayan kokuya sahip bir gazbileşiğidir.OH- iyonu içermediği halde zayıf baz özelliği gösterir.
Amonyak, kovalent bağlı (ametal + ametal) bir bileşiktir. Molekülleri polar olduğundan su içinde yüksek oranda çözünür. Amonyak molekülleri kendi aralarında olduğu gibi su molekülleri ile de zayıf hidrojen bağı oluşturur. Bu nedenle suda çok çözünür.
Bağ yapmamış bir çift elektronu olduğundan molekül şekli üçgen piramittir, bu yüzden polar bir moleküldür.Gazlaşma gizli ısısı çok yüksektir, bu nedenle sanayi tesislerinde soğutucu madde olarak da kullanılır.Oda koşullarında doymuş amonyak çözeltisi %34’lük olup, yoğunluğu 0,88 g/ml’dir.
Kullanım alanları
Görünümü : Akışkan Renksiz Sıvı Haldedir.
Kimyasal Adı : Dimetil Keton
Kimyasal Formülü : C3H6O, OC(CH3)2
Ambalaj Şekli : 165 kg lık Fıçılarda,800 Kg İbclerde,Dökme
Tanımı ve Kullanım Alanları :
Ketonlar sınıfının ilk üyesi, dimetil ketondur. Kapalı formulü C3H6O, kaynama noktası 56 °C’dir.Su, etanol ve eterle her oranda birleşir. Keskin kokuludur. Odunun kuru kuruya damıtılmasından: kalsiyum asetatın ısıtılmasından; teknikte izopropanolün bakır katalizörlerinden 250 °C’de dehidrojenlenmesinden; etanol ve su buharının 250 °C’de gaz fazında Fe2O3 katalizörlüğünde karışımından elde edilir. Aseton ile sodyum nitrozil prussiat bazik ortamda karıştırılırsa kırmızı çökelme olur, aseton saptanır. Önemli bir tepkimesi bazik ortamda elementel iyotla verdiği iyodoform oluşumudur.Sigaranın içinde bulunur.
Kullanım Alanları
ve diğer asit çeşitleriyle hizmetinizdeyiz.